Krev stans i Tyrkias krigshandlinger mot den kurdiske befolkningen.

Til utenriksminister Børge Brende

Solidaritet med Kurdistan følger jevnlig med på utviklingen i den kurdiske delen av Tyrkia. Vi får daglige meldinger fra personer som bor i Nusaybin, Cizre, Sirnak, Van, Sur i Diyarbakir  og andre lokalsamfunn der tyrkiske styrker har drept flere titalls sivile i løpet av de siste ukene. Politistyrkers likvidering av 12 ungdommer i Van søndag 10. mars er den foreløpig mest omfattende hendelsen. Dette skjedde dagen etter at Selahattin Demirtas, den ene av de to lederne i Det demokratiske folkepartiet (HDP), holdt en tale til tusentalls frammøtte i Van.

Siden august 2015 har Tyrkia angrepet kurdiske byer og landsbyer. Langvarige portforbud og beleiring preger området og situasjonen blir verre for hver dag som går. Over 160 sivile har blitt drept av tyrkiske styrker, mange av dem barn.

Når du i morgen møter Tyrkias president Erdogan og medlemmer av regjeringen, ber vi deg fremme krav om at Tyrkia straks stopper krigshandlingene mot sin egen befolkning og isteden gjenopptar fredsprosessen som startet i 2013 og ble avbrutt i fjor. Kurderne har allerede sagt at de ønsker en ny fredsprosess.

Vi ber deg også reise kravet om åpning av en  humanitær korridor fra byen Suruc i Tyrkia og inn i byen Kobanê på syrisk side av grensa. En slik korridor er nødvendig for å få inn bl.a. medisiner, spedbarnmat og rent vann til befolkningen som har vendt tilbake etter at IS-angrepet på byen ble slått endelig tilbake for et år siden. Like viktig er det å få inn maskiner og materialer for å få fart på den påbegynte gjenoppbygginga av Kobanê. En slik korridor vil også være nyttig for andre områder i Syria.

Vi forutsetter at du også skal møte ledelsen i Det demokratiske folkepartiet, som nå er det tredje største partiet i parlamentet.  Da ber vi deg invitere begge partilederne – både Selahattin Demirtas og Figen Yüksekdağ  til et snarlig besøk i Norge. Mange vil ønske å høre dem informere om hvordan HDP og andre demokratiske krefter prøver å få slutt på både de stadig mer omfattende krigshandlingene og de mer og mer omfattende overgrepene mot ytringsfrihet og andre menneskerettigheter