Pressemelding og brev til statsministeren om å bidra til gjenoppbygging av Shengal

Fredsprisutdeling forplikter:

Norge må bidra til gjenoppbygging av yezidienes byer og landsbyer

Når Nadia Murad den 10. desember mottar Nobels Fredspris, bør Norge bidra til gjenoppbygging av Shengal-området  hun og tusentalls andre yezidier ble fordrevet fra. En hel verden fordømte massakrene Islamsk Stat (IS) i august 2014 gjennomførte mot yezidiene.

Siden har omverdenen i stor grad vært taus og passiv overfor de gjenlevende i Shengal.

Solidaritet med Kurdistan oppfordrer statsminister Solberg og den norske regjering til å bryte denne tausheten. 10. desember retter verdensmedia sin oppmerksomhet mot fredsprisvinneren og Oslo. Dette er den rette dagen for å kunngjøre et kraftig norsk bidrag til gjenreising etter IS-ødeleggelsene for fire år siden.

Arbeidsutvalget i Solidaritet med Kurdistan

For kommentar fra SolKurd: Bente Knagenhjelm. Mobil: 473 85 247

Brev til statsministeren:

Oslo, 7. desember 2018

Statsminister Erna Solberg

Fredsprisutdeling til Nadia Murad forplikter

Nadia Murad mottar Nobels fredspris den 10. desember. Solidaritet med Kurdistan gratulerer henne med en symbolsk svært viktig pris.

Murad ble tatt til fange, da IS i august 2014 angrep landsbyen hennes i Shengal. Gamle og unge, menn og kvinner  ble fordrevet fra sine hjem og et ukjent antall ble drept. Byen Shengal og mange landsbyer ble utsatt for store ødeleggelser. IS bortførte tusenvis av unge yezidikvinner.

Nadia Murad klarte til slutt å unnslippe et brutalt fangenskap hos IS. Hun har siden fortalt verden om situasjonen for yezidikvinnene. Hennes opplysende arbeid har økt verdens oppmerksomhet på seksualisert vold i krig.

Når Nadia Murad kommer til Oslo for å ta imot fredsprisen, er det på sin plass å anerkjenne de ødeleggelsene hennes landsby og hele Shengal ble utsatt for.  Vi vil med dette oppfordre den norske regjering til å gjøre dette ved å bidra til gjenoppbyggingen slik at de yezidiene som ønsker det, kan vende hjem.

Norge er nå vertskap for en viktig anerkjennelse av arbeid for fred. Da bør Norge også bidra til at folk kan vende tilbake til en gjenreist by og gjenoppbygde landsbyer. På bakgrunn av dette oppfordrer vi regjeringen til å bidra med en betydelig sum til gjenoppbygging i Shengal.

Med vennlig hilsen

Arbeidsutvalget i Solidaritet med Kurdistan

Erling Folkvord