Etter valget

Reisebrev.
Vi har vært en gruppe på 5 norske blant 92 valgobservatører fra Europa. Vi var invitert av HDP og hadde status som uoffisielle valgobservatører. Vår gruppe med franske og norske ble sendt til byen Darsim (tyrkisk navn Tunceli) 23 mil nord for Diyarbakir. Darsim er kjent for Darsim massakren i 1938. HDP arbeider for at denne skal bli anerkjent som folkemord. Tusenvis av mennesker i alle aldre blei massakrert, like mange blei fordrevet fra området. Mange barn, særlig jenter, blei plassert i barnehjem og gitt til tyrkiske fosterforeldre. Dette var endel av den harde tyrkifiseringen til Atatürks regime.
Vi har sett med egne øyne at brutal og kostbar tyrkifisering fortsetter under Erdogan. Vi kjørte inn i Darsim på kvelden.
unnamedFor hver 50. meter på hver side av veien og i midtarbattene stod det høye, lysende lyktestolper med tulipaner på toppen, i rundkjøringene stod det voldsomme lysfontener. Det var anlagt gangbruer over elva med samme massive lyssetting: Pris 10 mill Lire (ca 18 millioner norske kroner) i følge vår lokal kilde.
Tulipanen var et symbol på sultanens makt i det ottomanske riket (også kalt tulipanæraen) og Erdogan bruker det på samme måten. Ordføreren som blei innsatt etter kuppet (kayyum) reiv de gamle lyktestolpene og bygde dette anlegget for å demonstrerer «her er makta» og i en fattig by med 30 000 innbyggere er dette et stort innhugg i budsjettet. I tillegg er det en synlig maktdemonstrasjon – her er vi igjen, vi som massakrerte forfedrene deres. I Batman er det bygd en gigantisk fontene, Erdogan bygger moské i Istanbul: «Se oss, her kommer tyrkerne».
20190331_222748
Kurdisk språk blir fortsatt ikke undervist i offentlige skoler, byer og distrikter har tyrkiske offisielle navn, de kurdiske navnene er uoffisielle.
Folkevalgte og HDP medlemmer har blitt arrestert, mista jobber og trakassert. Media er totalt dominert av Erdogan og AK-partiet. De eneste kanalene for HDP og annen opposisjon til å drive valgkamp er dør til dør kampanjer og sosiale media.
Før dette valget har makthaverne forandra valgkretsene slik at det var mange som ikke visste hvor de skulle stemme. Manntall er blitt manipulert. I Sirt fortalte de oss at mer enn 6000 navn var strøket fra manntallet. HDP klarte gjennom sitt arbeid å re-registrere 4000 av dem. De kunne fått re-registrert flere, men valg administrasjonen hadde ikke nok ansatte. I ett hus var det registrert 7000 velgere. På 232 adresser med tomme hus var det registrert velgere. Allikevel vant HDP med 48,33% mot AK-partiet 46,04%. Politi og militære kan stemme der de er på valgdagen, og det er flere eksempler på at de blir brukt som stemmekveg. I Darsim er ca 30% av befolkninga militære. Det tyrkiske kommunistpartiet vant ordførervalget der og våre kilder fortalte at på valgdagen ringte politiet velgere og ba dem stemme på kommunistene. Vi så mange av politifolkene ved selvsyn, det krydde av uniformerte og sivilpoliti i alle de 17 valglokalene vi besøkte.
På ANF news leser vi idag fra Mus at HDP har levert klage på 2500 stemmer som er blitt kjent ugyldige. AK-partiet har nå  538 stemmer mer enn HDP i Mus.
Co-leder i HDP Pervin Buldan oppsummerer valget slik:
«Vi har overvunnet alle hindringer, vi har overvunnet alle vanskelighetene og vi vant! … Med dette valgresultatet har vårt folk gitt følgende beskjed til makthaverne: Vi aksepterer ikke isolasjon. Systemet med innsatte ordførere (kayyum) har kollapset, denne perioden er slutt.»
Per, Beth, Astri og Eli