Hvor er støtta?

Innlegg i Klassekampen lørdag 9. mai av Stina Bergsten og Truls Strand Offerdal, medledere i Solidaritet med Kurdistan.

Natos nest største militærstyrke fortsetter sine angrep på kurderne – på tross av FNs bønn om å sette konflikter på pause under koronaepidemien. 15. april bombet tyrkiske krigsfly Makhmur flyktningleir, som i hovedsak består av kurdere som har flyktet fra Tyrkia. Tre kvinner ble drept og mange flere ble såret. Flyktningleiren som ligger i Sør-Kurdistan (kjent som Nord-Irak) har vært underlagt en blokade i 9 måneder. Det føyer seg i rekka av dødelige angrep på sivile.

I fjor invaderte Tyrkia Rojava, den kurdisk-ledete autonome regionen i Nord- og Øst-Syria. Sammen med sine allierte ekstremistmilitser begikk de krigsforbrytelser. Som et resultat av invasjonen ble 300.000 sivile fordrevet fra sine hjem. Sivile ble drept og viktig infrastruktur ble ødelagt i lokalsamfunn som hadde stått i front for å nedkjempe IS. Lokalsamfunnene som mot alle odds har bygget et progressivt demokratisk system midt i Syrias krig.

Midt i koronakrisa har Tyrkia begynt å ødelegge vannforsyningene i de kurdiske områdene i Syria. Hvis det ikke fikses snarest, risikerer man liv og helse for rundt 460.000 mennesker, advarer Human Rights Watch og FN. Administrasjonen i Rojava har foretatt flere grep for å forhindre spredning av koronaviruset – dette i en region med unntakstilstand. Det finnes lite testutstyr og kun 40 respiratorer i denne regionen – for en befolkning på flere millioner. I tillegg har ikke sykehusene tilstrekkelig beskyttelsesutstyr for ansatte, melder hjelpeorganisasjonen Kurdisk Røde Halvmåne.

En delegasjon fra sjølstyremyndighetene i Nord- og Øst-Syria besøkte Norge i februar. De hadde samtaler med blant andre Utenriksdepartementet og fikk lovnader om norsk humanitær støtte og bistand til straffeforfølgelse av IS-fangene de var overlatt ansvaret for.

To måneder senere etterlyste Ilham Ehmed humanitær hjelp fra det internasjonale samfunnet, hjelp de enda ikke har fått. Behovene er nå ytterligere forsterket av koronapandemien og Tyrkias angrep, i en uholdbar og inhuman situasjon. Vi oppfordrer regjeringen, Stortinget og humanitære organisasjoner til igjen å kontakte sjølstyremyndighetene og følge opp lovnadene de kom med. Vi må kreve en umiddelbar stopp på denne aggresjonen.

200509 Innlegg i KK