USAs Utenriksdepartement angriper PKK

Den 5. november publiserte USAs Utenriksdepartement denne korte og giftige uttalelsen:

Foto: ANF

«USA fordømmer på det sterkeste angrepene fra terroristorganisasjonen PKK i går mot Kurdistans regionale sikkerhetsmyndigheter i Irak. Vi står fast i vår støtte til Iraks statsminister Kadhimi og Kurdistans regionale regjering i deres forsøk på å utrydde terrorisme, og vi uttrykker vår sympati og kondolanser med familiene til de drepte og skadde i disse angrepene.» (vår oversettelse)
https://www.state.gov/attacks-by-the-terrorist-pkk-organization-in-the-ikr/

Tyrkia har invadert deler av nordre Irak delvis i samarbeid med de regionale myndighetene i Kurdistans regionale regjering (KRG) som er dominert av Barzani-klanen.  Siden mai 2019 har Tyrkia lansert flere offensiver under operasjonsnavnet Operasjon klo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Claw_(2019)

Tyrkias militære operasjoner ser ikke ut til å ha vært vellykka. PKKs hær, HPG, holder stillinga i sine baseområder i Qandil-fjellene og grenseområdene til Tyrkia.

De siste månedene har de militære styrkene til KDP, kalt peshmergas, begynt forflytninger i områder kontrollert av PKK. Dette ser ut til å være i samarbeid med Tyrkia. Det ser ut til at Tyrkia satser på militær hjelp fra KDP.

Det har nå vært noen mindre trefninger mellom KDPs styrker og PKKs styrker i Duhok-området. Når USA, ikke overraskende nå går ut og tar parti for KDP er det stadig mer som tyder på at det legges opp til en storoffensiv med Tyrkia, KDPs peshmergas og USA på den ene sida mot PKK. USA har også fått med seg sentral-regjeringa i Bagdad i dette spillet.

Både PKK og KDP sier at de vil unngå strid, men mye tyder på at KDP taler med to tunger.

https://www.rudaw.net/english/kurdistan/05112020

Det ser ut til at det nå er satt i gang en media-kampanje mot PKK for å få opinionen, særlig blant kurderne i nordre Irak, med på en utslettelseskrig mot PKK. Mye tyder på at KDP-ledelsen har problemer med å få kurdere til å krige mot hverandre.

Kurdisk-dominerte partier i Tyrkia har oppfordra til å unngå kurder slåss mot kurder.
https://anfenglishmobile.com/news/kurdish-politicians-we-are-one-we-don-t-want-to-face-each-other-47765