Diktene er evigheten

For noen dager siden døde den kurdiske poeten Jalal Maleksha. Maleksha var en moderne kurdisk poet fra den kurdiske delen av Iran (Øst-Kurdistan, på Kurdisk Rojahalat). Han ble født i landsbyen Maleksha i Kurdistans provinsen i 1951. Forbudet mot kurdisk språk under Sjahen gjorde det umulig for Maleksha å skrive på kurdisk, dermed måtte han skriver dikt og andre skjønnlitterære verk på persisk. På tross av forbudet mot kurdisk språk etter revolusjonen i 1979 (under det nåværende regimet) valgte han da å skrive dikt og andre skjønnlitterære verk på kurdisk. Både dagens eksisterende makthavere og tidligere makthavere i Iran regnet Malekshas poesi som en trussel mot sine styrer i Kurdistan-regionen. Derfor havnet han utallige ganger i rettssaker, hovedsakelig på grunn av sine kritiske holdninger til makthaverne. Mangel på frihet og rettferdighet i det kurdiske samfunnet var hans hovedtema. Han ble fengslet i flere år som følge av hans kamp for kurderens rettigheter i Iran.For meg, og mange andre kurdere, har Malekshas vakre dikt og noveller skapte glede og mot. Diktene hans gir en følelse av at man vandrer i en verden av kjærlighet, glede, sorg og mot, – og håp om frihet. Hans verk gjør det kurdiske folket enda mer nysgjerrige og opptatt av veien til frihet.

Serias Nadimi