Folkenes demokratiske parti (HDP) i Tyrkia anklages for forbindelser til «terrorister»

Vi sakser fra dagens Klassekampen (29.01.21) om forfølgelsen av HDP.

SPERRES INNE: Tyrkias myndigheter gjør tilværelsen stadig trangere for partiet HDP og dets ledere og medlemmer. Her er HDP-medlemmer omringet av tyrkisk politi under en demonstrasjon i 2019. FOTO: YASIN AKGUL, AFP/NTB

SPERRES INNE: TYRKIAS MYNDIGHETER GJØR TILVÆRELSEN STADIG TRANGERE FOR PARTIET HDP OG DETS LEDERE OG MEDLEMMER. HER ER HDP-MEDLEMMER OMRINGET AV TYRKISK POLITI UNDER EN DEMONSTRASJON I 2019. FOTO: YASIN AKGUL, AFP/NTB

TRUSLER: Tyrkias regjering truer igjen med å forby det kurdisk-tyrkiske venstrepartiet HDP.

Av Peter M. Johansen

Søndag slo tyrkiske sikkerhetsstyrker igjen til mot det kurdisk-tyrkiske venstrepartiet HDP og raidet et partikontor i et distrikt i Istanbul.

Politiet la beslag på hva de betegner som «propagandamateriell», og arresterte to lokale HDP-politikere som, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu, vil bli anklaget for å være medlemmer av Kurdistans arbeiderparti (PKK) som Tyrkia, USA og EU stempler som terroristorganisasjon.

Fahrettin Altun, kommunikasjonsdirektøren til president Recep Tayyip Erdogan, har lagt fram en video fra raidet som viser bilder av PKK-lederen Abdullah Öcalan på veggene i kontoret.

Öcalan har sittet isolert på fangeøya Imrali i Marmarahavet siden 1999.

Forbud i vente?

Umiddelbart etter raidet tok flere at Erdogans toppfolk og allierte til orde for å forby HDP. Partiet avviser anklagene om å ha forbindelse til terrorisme og ser i stedet de gjentatte anklagene som del av regjeringens plott for å forby HDP, som er det tredje største partiet i nasjonalforsamlingen i Ankara.

Kampanjen har pågått siden lokalvalget i mars 2019 da HDP gjennom taktisk stemmegivning hjalp det kemalistiske Republikansk folkeparti (CHP), det største opposisjonspartiet, med å vinne Istanbul, Ankara, Izmir og en rekke andre byer. Både valgresultatene og samarbeidet var alarmerende for Erdogan og Rettferdighet- og utviklingspartiet (AKP) med tanke på eventuelle kommende valg.

Ikke uventet rykket Devlet Bahçeli, leder for MHP, tirsdag ut med kravet om forbud. Det nasjonalfascistiske MHP er alliert med Erdogans AKP. Om ikke HDP blir forbudt, vil det være «å undergrave rettsvesenet og kampen mot terrorisme», mener Bahçeli.

Arrestasjonsbølge

Forbud mot HDP vil være det siste i en lang rekke forbud mot kurdiske partier som har forsøkt å skape parlamentarisk åpning mens PKK har drevet væpnet kamp siden 1984. Ingen har nådd så langt som HDP.

Det har utløst et nytt ras av arrestasjoner av valgte representanter, borgermestere, lokale politikere og medlemmer etter valget i 2019. 59 av HDPs ordførere er avsatt og byttet ut med folk utpekt av myndighetene.

Nå blir arrestasjonene systematisk brukt for å bygge opp under anklagene om sammensvergelse, advarer Pervin Buldan (53), medleder i HDP som har bakgrunn fra det kurdiske Demokratisk samfunnsparti (DSP).

– Regjeringsblokka som ikke klarer å møte oss politisk, har startet krig mot HDP ved hjelp av rettslige og sikkerhetsmessige mekanismer, sier hun til Reuters.

Hun mener raidet i Istanbul var en «provokasjon og fortsettelse av sammensvergelsen for å stenge oss ute fra demokratisk politikk».

Tiltale mot Demirtas

Buldan er medleder av HDP sammen med tyrkiske Mithat Sancar. Årsaken er at de to medlederne, kurderen Selahattin Demirtas og Figen Yüksedag, har sittet fengslet siden november 2016.

I slutten av desember begynte påtalemyndigheten å utarbeide en ny siktelse mot Demirtas og 108 andre. Tiltalene omfatter 37 tilfeller av drap og anklager om å splitte Tyrkias enhet og territoriale integritet. De kopler også Demirtas til PKK på bakgrunn av protester til støtte for YPG/YPJ-militsen i Syria i 2014, der flere mennesker ble drept.

Tiltalene går direkte imot en kjennelse i Den europeiske menneskerettsdomstolen som krever at Demirtas blir løslatt. Erdogan anklager domstolen i Strasbourg for å forsvare en «terrorist» med PKK-maske som han holder ansvarlig for drapene under protestene. Erdogan har alltid overhørt de bindende ECHR-kjennelsene siden han kom til makta i 2002.

HDPs motoffensiv

På nettmøtet til EU Turkey Civic Commission (EUTCC) tirsdag understreket HDPs internasjonale talsperson Hizyar Özsoy at et forbud mot HDP ikke løser Erdogans problemer, fordi det umiddelbart vil føre til at et nytt parti blir opprettet, slik det har skjedd sju ganger tidligere. Erdogan og AKP arbeider i stedet for å opprette et alliert kurderparti som skal splitte de kurdiske stemmene. Özsoy peker på at HDP fortsatt har 30.000 aktivister etter at om lag 10.000 er blitt fengslet eller venter på dommer.

Tida er på vår side, mener Özsoy. Han opplyser at HDP har varslet motoffensiv i februar fram til juni på fire områder, hvor kjennelsen fra ECHR er en av dem. Det nye kampprogrammet vil bli lansert 8. februar av Buldan og Sancar. Ifølge Sancar har HDP hatt møter med ambassadørene fra Tyskland og Frankrike om ECHR-dommen. Dette beviser at «vår rett hele tida blir stadfestet på ulike nivå», mener Sancar.

peterm@klassekampen.no

FAKTA

• Folkenes demokratiske parti (HDP) ble opprettet 15. oktober 2012 som det siste i rekka av kurdiske partier i Tyrkia.

• Forløperen var det kurdiske Fred og demokratipartiet (BDP). Demokratisk regionsparti (DBP) er HDPs kurdiske søsterparti.

• HDP praktiserer medleder-systemet med to sidestilte ledere: kvinne/mann og kurder/tyrker.

• HDPs første medledere var Selahattin Demirtas (kurder/mann) og Figen Yüksedag (tyrker/kvinne) som ble fengslet 3. november 2016. Nye ledere er Pervin Buldan (kurder/kvinne) og Mithat Sancar (tyrker/mann).