Gjør som Lise Klaveness! 

Av Erling Folkvord. Første gang på trykk i Dagsavisen 24.11.2022

Hvordan reagerer Norge når ei stormakt bryter folkeretten og sender titalls bombefly inn over et naboland. Minst 11 sivile ble drept i løpet av natta til lørdag 19. november. Hele angrepet er brudd på FN-pakta. Drap av sivile og noen av angrepene på boliger, sykehus og matlager kan bli karakterisert som krigsforbrytelser. Før dette bomberaidet har angriperen i flere år okkupert deler av nabolandet. 

Angriperen var ikke Russland og president Putin. Denne gangen var det vår NATO-allierte Tyrkia og president Erdogan. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har vært taus. Norge har verken tatt opp saken i NATOs faste råd eller i FNs sikkerhetsråd.

Slik passivitet er i praksis en støtte til angriperstaten. Utenriksminister Huitfeldt plasserer Norge i samme bås som Kina og andre stater som ikke fordømmer Russlands angrep på Ukraina.

Tirsdag 29. november møter Huitfeldt sin tyrkiske kollega i Romania. Alle NATOs utenriksministre samles. Russlands invasjon og krigsforbrytelser i Ukraina blir et tema. Tyrkias vedvarende kriger i Irak og Syria skal ikke nevnes.

Lise Klaveness. Foto: NFF

En annen norsk leder satte nylig Norge på verdenskartet: Fotballpresident Lise Klaveness. I Qatar tok hun bladet fra  munnen og sa det millioner av fotballentusiaster mener. FIFAs styreleder Gianni Infantino  og Qatars sjeik Khalid ibn Khalifa ibn Abdul Aziz Al Thani fikk så hatten passet.

Kan Norge en dag få en utenriksminister som har mot og ryggrad som Klaveness?

Erling Folkvord, medlem av landsstyret i Solidaritet med Kurdistan