Kan verdenssamfunnet gjøre noe for Kurdistan og Iran? 

Av Karim Allahweysi  , landsstyremedlem i Solidaritet med Kurdistan

9.12.2022

Det har gått 84 dager siden starten på demonstrasjoner og protester i hele Iran. Disse protestene kalles en kvinnerevolusjon.      

Det brutale prestestyrets undertrykking av etniske grupper i Iran særlig kurdere og balutsjere førte til at disse er sentrale i motstanden som begynte med moralpolitiets drap på kurdiske Jina Amini som var 22 år gammel.  Det er fredelige demonstrasjoner med unge kvinner og menn som er en hoveddrivkraft. Protestene og streikene i de kurdiske byene og andre deler av Iran har fått mye oppmerksomhet ikke bare i Iran, men i hele verden. Oppmerksomheten er ikke bare på sosial media men også på andre kjente internasjonale aviser og tv.  

Folk i Iran har forsøkt å få frihet og fred med demonstrasjoner i periodene 2010, 1996 og i 2019, men iranske myndigheter slått dem ned med vold.  

Mullaene stjal revolusjonen og undertrykt andre politiske partier (som Fedayen og Mujahedin og kurdiske organisasjoner) og undertrykte etniske minoriteter som spilte sentrale roller under revolusjonen i 1979. De fundamentalistiske gruppene under ledelse av Khomeini vil styre landet med sharia og islamske lover og regler på samme måte som Taliban. Det har ikke vært lett for dem.  

Karim Allahweysi, Foto: Linkedln

Det var fra starten av uakseptabelt for mange iranere som kjente til Ayatolla Khomeini og hans ideer og tanker. Dette gjaldt også kurderne, som i begynnelsen av det islamske regimet sa nei til å delta under den første folkeavstemmingen som omfattet alle iranere og gjaldt om man ville ha et kongedømme eller et islamsk system. Siden 1979 har presteregimet sett på det kurdiske folket som sine hovedfiender.   

Dessverre tok mange år før alle de ulike etniske gruppene i Iran har fått kjenne på det totalitære regimet.  

Grunnen til at kampen begynte i Kurdistan og spredte seg til hele Iran denne gangen, den uavbrutte kurdiske kampen mot en diktaturet som samlet mye erfaringer fra alle år med kamp mot regimet som er et virus mot alle gode ting i Iran.  

Det iranske totalitære regimet har slått til mot kurdiske politiske partiers baser og kontorer i irakiske Kurdistan (Bashur) med droner og ballistiske raketter og har drept mange av partimedlemmer og sivile. Mange er såret. Regimet bruker disse angrepene for å avlede oppmerksomheten og for å påstå at opprøret er et fremmed angrep og at det er de kurdiske eksilpartiene som motiverer og provoserer. Men alle etniske grupper og alle iranere forstår at dette er lureri. Iranske myndigheter prøver å bevise at kurdere og balutsjere er separatister. Men folket svarer med slagord som: Kurdere er som våre øyne og er våre veiledere.  

Heldigvis stoler ingen av iranere på prestestyret. Det betyr at folk inne i og ute av Iran ikke vil ha dem. Den iranske staten er isolert i det internasjonale samfunnet.  

Nok er nok: Iran er et rikt land med masse olje og andre naturressurser men disse brukes til å støtte terrorister, lage atomvåpen, droner og ballistiske raketetter og griper i andre lands indre anliggender. Folk blir fattige og selger nyre og lever for å tjene penger. De tømmer søppelkasser i gatene for å livnære barna sine. Altfor mange flykter fra landet til naboland og må arbeide i yrker som ikke er i tråd med deres utdanning. Det har blitt drept tusenvis av kurdiske kolbarer som henter varer fra naboland.    

Tyskland og Island har dannet en gruppe for å finne sannheten om myndighetenes undertrykking av demonstrasjonene og protestene i Iran.  

Macron, den franske presidenten sier om Iranske myndigheter: Det finnes ikke noen som lyver så mye i verden som de iranske myndighetene.  

Tyskland og Island tar den iranske statens brudd på menneskerettighetene til FN og FN hadde et flott møte om drapene, henrettelsene og bruddene på menneskerettighetene. Situasjonen på gata er forferdelig. De sette kvinner og menn i varetekt. De torturer til fangetatte demonstranter på verste vis på samme måte som nazistene under andre verdens krig.  

Tyskland og EU har bestemt seg for å gjennomføre flere boikotter aksjoner mot Iran.  

Canada har vedtatt de i iranske myndigheter som har vært involvert i drap på demonstrasjoner ikke kan komme til Canada.  

Mange land har fordømt den iranske volden mot fredelige demonstrasjonene og flere som gjennomfører økonomiske boikotter. I Norge har Solidaritet med Kurdistan, Helsingforskomiteen, Amnesty, Iran Human Riget og norske politiske partier deltatt på demonstrasjoner og støttet kampen.   

Verden samfunnet kan og bør gjøre mer. Dessverre er reaksjonen fra stormaktene og andre land for svak. De bør vite at verden blir mye bedre uten en stor diktator i Midtøsten. Da vil flere leve i frihet og terrorismen blir det mindre av. Uten en terrorstat med atomvåpen som snart blir klare vil verden bli mye bedre. Da vil det ikke finnes en iransk sjia-imperium som ødelegger Irak, Syria, Jemen, Palestina og Libanon. Et imperium som støtter terroristgrupper som Hashd al Shabi i Irak, Hamas i Palestina, Hizbollah i Libanon, Mujahedin og andre terrorist grupper i Syria, Komse-grupper i Jemen. Ja, uten et ondt regime vil absolutt verden bli mye bedre, og det blir ikke så mange terroraksjoner i europeiske gater. 

Kampen fortsetter med slagordet Kvinner, liv, frihet som har samlet folk i Kurdistan og Iran mot det islamske regimet som har styrt Kurdistan og Iran med jernhånd i 44 år. Hvis verdenssamfunnet vil ha en bedre framtid i ulike arenaer i verden, bør det hjelpe og støtte demonstranter som kjemper for frihet og demokrati for å fjernes prestestyret i Iran.