Tyrkia-valget: HDP utsettes for sterkt press

a5d1a0e_o

Folkets Demokratiske Parti (HDP) blir sett på som hovedutfordreren av landets president Erdogan og hans apparat foran søndagens parlamentsvalg i Tyrkia. Dersom de kommer over den sterkt udemokratiske sperregrensa på 10% kan de velte hans planer om å få vedtatt en grunnlov som gir han vidtgående fullmakter som president.

Erdogans parti, Rettferdighet- og Utviklingspartiet (AKP), har stampet i motvind den siste tiden. Det har ført til angrep spesielt mot HDP og media som er kritisk mot Erdogan.

Flere HDP-kontoret er angrepet de siste ukene. For noen dager siden ble en valgkampbuss beskutt og sjåføren drept like ved Bingøl nord for Diyarbakir. Den tyrkiske hæren gjennomfører såkalte kontragerilja- operasjoner, særskilt i områdene i øst ved treriksgrensa mot Iran og Irak.

Dusinvis av kritiske journalister og mediainstitusjoner er angrepet og motarbeidet, og rundt 10 journalister sitter bak lås og slå i valgkampinnspurten. Også utenlandske medier som New York Times, BBC og CNN har det blitt langt hindringer i veien for.

Det vil være stor fare for fusk under valgene, spesielt i form av press og trusler mot velgerne. Observatører fra verden over vil ha en viktig oppgave med å minske uregelmessighetene på sjølve valgdagen og kunne rapportere til omverdenen etterpå. Det kan ikke utelukkes at Erdogans folk også kan skape uregelmessigheter for å gi argumenter for et omvalg, dersom de ikke får det som de vil.

Erdogan trenger 60%, dvs 330 parlamentsplasser, for at han kan legge sitt ønskede grunnlovsforslag ut til folkeavstemning og bli en ny enehersker i landet. Det vil han ikke greie dersom HDP greier sperregrensa og kommer inn med rundt 75 plasser i parlamentet. Derfor er angrepene på HDP så sterke.

HDPs co-leder Selahattin Demirtas uttalte til dagsavisen Hurriyet 3.juni at partiet hans lå og vippet på «knivseggen» for å greie sperregrensen. Vi får håpe at den folkelige mobiliseringen kan hamle opp med maktapparatets utallige udemokratiske utfall de siste dagene fram til 7.juni. Ikke bare for det kurdiske folkets skyld, men også for Tyrkias skyld.

Arnljot Ask
04.06.2015