Hva skjer mellom jihadistene og Tyrkia i Idlib?

I denne artikkelen gir Firat News en analyse av forholdet mellom de tyrkiske hemmelige tjenestene og jihadisk grupperingene Al Nusra og Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Kort fortalt stoler ikke jihadistene på Tyrkia etter at lederen for IS ble drept. Lederen for IS, Baghdadi ble drept i Idlib nær grensa til Tyrkia av styrker fra USA i samarbeid med de demokratiske styrkene YPG. Men det ser ut til at jihadistene antar at Tyrkia lot det skje og at de derfor ikke går med på å la seg avvæpna og så bli flytta til Afrin som Tyrkia okkuperer. Afrin hadde tidligere 95 % kurdere, etter okkupasjonen er andelen kurdere i Afrin under 25 %.

What did Turkey offer the HTS and why was it rejected?

Forhandlingene mellom Tyrkia og Russland om Idlib har ikke funnet noen løsning. I den opprinnelige avtalen fra 2018 skulle Tyrkia skille ut og pasifisere HTS og andre jihadister som ikke er omfatta av våpenhvilen. Dette har ikke skjedd. Dessuten skulle motorveien M4 og M5 åpnes for fri ferdsel. Dette har heller ikke skjedd.

Millioner av sivile blir nå utsatt for barbari i kampen mellom jihadister, Tyrkia, Russland, Iran og regimet til Assad. Kravet om at utenlandske tropper av alle slag må trekke seg ut av Syria og at det må innledes forhandlinger under FN ledelse der alle syriske parter får delta, blir ikke hørt.