Stans Tyrkias invasjoner i Nord Irak.

Uttalelse.

10.februar angrep tyrkiske fly og helikoptertransport troppestyrker igjen den kurdiske regionen i Nord Irak, i grenseområdet nord for Erbil. Påskuddet var igjen å bekjempe PKK, som har forlegninger i fjellområdet Gare. Dette angrepet ser ut til å bli slått tilbake av kurdiske forsvarsstyrker, i likhet med det som skjedde med ett 8 måneders forsøk på å trenge inn i et nærliggende område fra sommeren 2020 av.

Det er forstemmende at NATO-allierte av Tyrkia, som da også inkluderer Norge, ikke imøtegår disse vedvarende invasjonsforsøkene i nabolandene med handlinger som stans i våpenleveranser og politiske sanksjoner. Tyrkia har jo også invadert både kurdiske og arabiske områder i nord Syria flere ganger de siste årene. De har også forflyttet soldater til jezidienes hjemområder i Shengal og prøver å ta over kontrollen her fra de lokale forsvarsstyrkene som  jezidiene bygde opp etter angrepet fra IS i 2014. Erdogans regime har tidligere uttalt at dette området, inkludert Mosul lengre sør egentlig er tyrkiske.

Det er beklagelig at Tyrkia utnytter uenigheter mellom KDP, det dominerende partiet i de kurdiske sjølstyremyndighetene i regionen, og PKK til å få aksept til å trenge seg inn i området.  Solidaritet med Kurdistan oppfordrer de kurdiske organisasjonene der til å stå sammen mot den tyrkiske invasjonen.

For norske myndigheter er det nå på høy tid å besvare denne og vedvarende tyrkiske aggresjonshandlinger med krav om tilbaketrekninger av alle tyrkiske styrker, og full stans i våpenhandel med Tyrkia inntil dette har skjedd.

I tillegg må Tyrkia imøtekomme de tyrkiske kurdernes invitasjon til å gjenoppta forsøkene på å komme fram til en politisk løsning på regimets kurderproblem, ved i første omgang å gi amnesti til og løslate deres politiske ledere Abdullah Öcalan og Selahattin Demirtas. Det er en avgjørende forutsetning for å reversere den utviklingen vi har sett i Tyrkia de siste årene med akselererende brudd på ytringsfrihet og andre menneskerettigheter.

Arbeidsutvalget i Solidaritet med Kurdistan

Oslo, 16.februar 2021