Zara Mohammadi, en kurdisk morsmålsaktivist, dømt til 5 års fengsel  

Av Karim Allahweysi 

For noen måneder siden oppsto en ny type stor straff i Iran. Halvparten av iranske fengsler er fulle av kurdere. Nå vil iranske myndigheter ha flere kurdere i fengsel. Det skjer ved å fengsle morsmålslærere.  

Den østkurdiske morsmålsaktivisten og grunnleggeren av den sosiale og kulturelle foreningen Nowzhin, Zara Mohammadi, er dømt til 5 års fengsel av det iranske rettsvesenet.  

Zara Mohammadi

5. januar 2022 ble hennes anke av dommen i lagmannsretten behandlet av høyesterettsleder i Sandandaj-provinsen i den iranske delen av Kurdistan, der hun tapte.

Aktivist-læreren ble dømt for å undergraver den nasjonale sikkerheten ved at hun stiftet ulike organisasjoner og grupper. Dommen innebærer at å undervise i språk og danne sosiale foreninger som Nowzhin og liknende sosiale aktiviteter er en fare for landets sikkerhet og truer staten.   

Da høyesterett behandlet anken, ble det ikke framlagt noen bevis eller dokumentasjon som grunnlag for dommen.  

Zara nyter sterk støtte i den store byen Sanandaj. Der holdt hun en viktig tale før hun ble satt i fengsel.  

Der sa hun blant annet: Når jeg snakker med folk i andre land om de grunnleggende rettighetene, blant annet under undervisning på morsmål og generelt om den kurdiske saken, blir de overasket når de hører at den kurdiske nasjonen med en befolkning på 40 millioner ikke har rett til å lese og skrive på sitt morsmål. Og nå må jeg i fengsel bare fordi de tror at kurderne vil glemme denne saken. 

Skam til den fienden som bygger sin tro på å fengsle kurdiske aktivister. Jeg gir aldri opp og jeg forlater heller ikke hjemlandet mitt. Jeg fortsetter kampen i fengslet.  

Zara Mohammadi

Hvem er Zara?  

Zara har en mastergrad i politisk geografi fra Birjand universitet. Den kurdiske sivile aktivisten har undervist i språk i flere år i byen Sanandaj og i de omkringliggende landsbyene. Hun er en av grunnleggerne av Nowzhin som ble dannet i 2013.  

Morsmålsaktivisten Zara Mohammadi deltok i en kampanje som ble dannet av sivile for å hjelpe de rammede i forbindelse med Kermanshah jordskjelvet i 2017 og 2018. Gjennom denne kampanjen fikk jordskjelvofrene mat, telt og klær og andre nødvendighets-artikler.  

Veldig mange kurdere i den iranske delen av Kurdistan, som kalles Rojhelat på kurdisk, reagerte sterk mot den urettferdige dommen mot Zara. Flere skrev på sosiale medier: Dommen mot Zara er uakseptabel og urettferdig, vårt morsmål er vår identitet. Dommen anser at det å lære kurdisk språk er noe kriminelt og at det ødelegger statens sikkerhet. Dette er feil og dommen må oppheves!