Solidaritetsreiser vår/sommer 2015

162

Det er flere anledninger som byr seg fram for solidaritetsreiser til Kurdistan 1.halvår 2015. Med solidaritetsreiser mener vi da når flere drar sammen for å være med på arrangement eller delta på studieopplegg i Kurdistan.

Newroz-tur rundt 21.mars:

Helt siden 1990-tallet har mange deltatt på fellesturer hvor de har deltatt på Newroz-feiringen i Amed/Diyarbakir og gjerne besøkt flere steder i tillegg, på turer som har tatt 1-2 uker. Noen har også lagt inn besøk til Sør Kurdistan og Rojava på slike turer.

I Amed samler Newroz gjerne over 1 million kvelden 21.mars. I år kan det å bruke noen dager til å besøke Kobani eller andre steder i Rojava, eller Hewad/Erbil være både interessant og viktig(men da må en påregne minst et par dager ekstra).

Dersom det melder seg nok folk til en gruppe her, bør det settes av en drøy uke. Eks fra 19-27.mars. Det billigste og mest hensiktsmessige ville da være å dra til Amed og være der under sjølve Newroz-dagen, dvs fram til 22.mars. Deretter besøke et par steder, eks Nusaybin og Cizre. Returen til Amed kan evt legges via Mardin.

Alternativt, dersom situasjonen tilsier det, kan utflukten gå til Kobani med retur via Nusaybin og Mardin (men ikke stopp her).

Utgiftene til en slik 8 dagers tur bør du beregne til ca 5-6000 kr, avhengig av hvor mye du vil bruke til mat og hvordan du vil bo. Pr 22.januar koster flybilletter Oslo-Amed t/r via Istanbul, 19.mars -27.mars med Turkish Airlines kr 2567. Reisekostnader i Kurdistan med buss, evt noe bil, vil komme på ca 5-600 kr. Overnattinger på ca 2000 med hotell og ca 1000 hvis du bor privat halvparten av tiden. Mat ca 1000 kr.

Tur i forbindelse med valget i Tyrkia 7. juni:

Dette er først og fremst en tur for de som ønsker å være valgobservatører for HDP,Halkların Demokratik Partisi, – på engelsk Peoples Democratic Party. HDP inviterer en del observatører fra Europa, hvor representanter fra Solidaritet med Kurdistan også vil være med. Å være observatør innebærer at en blir med en gruppe til en valgkrets ett eller annet sted, overvåker valget og er med på opptellingen der, evt vender tilbake til Amed ut på natta. En bør værer der minst 1 dag etter valget for å overvære valgfesten dagen derpå! Dvs avreise fra Oslo 4. eller 5. juni og retur fra Amed rundt 9. juni.

Flypriser nå er vel 3000 kr (dyrere på sommers tid), men vil vel stige utover våren. Så dersom en bestemmer seg vil det sannsynligvis være lurt å bestille billetter før påske. Oppholdsutgifter ca 1500 kr hvis hotell.

Observatørene vil bli knytta til HDP sitt organisasjonsopplegg der, så Solidaritet med Kurdistan vil ikke stille med noen spesiell reiseleder.

Obs, valget i Tyrkia har blitt framskyndet, slik at vi har også endret datoen for reisen.