Solidaritet med Cizre

Pressemelding fra Kurdistan Nasjonalkongress

Uten navn 2

En delegasjon fra det politiske partiet HDP var på vei til byen Cizre fra Midyat for å vise sin solidaritet med de beleirede sivile som opplever nød- og unntakstilstand. Men, på ordre fra det tyrkiske politiet og innenriksministeren ble delegasjonen av biler og busser stoppet utenfor Mardin-Midyat.

Da konvoien ble stoppet klatret Demirtas opp på en buss og annonserte at konvoien ville fortsette til fots, til tross for forbudet mot å gå videre. Resultat av hans oppfordring er at tusener av mennesker har tilsluttet seg den 90km lange marsjen til fots. Det Dermitas sa i sin erklæring var «Grunnet en beslutning gjort av statsministeren har vi blitt blokkert 90km fra Cizre og vi får ikke engang forlate Midyat. Uansett, så kan vi ikke overlate befolkningen i Cizre til å dø. Sammen med ministre og varamedlemmer går vi til fots til Cizre»

Cizre har blitt beleiret, og er i en krisesituasjon, etter politiaksjoner utført av tyrkiske sikkerhetsstyrker de siste seks dagene. Åtte sivile har blitt skutt og flere er skadet. Det ligger snikskyttere på takene, og innbyggerne tør ikke å forlate husene sine i frykt for å bli skutt. De som har har vært modige nok til å forlate huset sitt, for kanskje å kjøpe mat og brød, har blitt skutt, og kroppene deres blir liggende i gaten. De skadede blir også liggende i gaten uten mulighet til å få hjelp, fraktes til sykehus eller få bistand av ambulanse.

En 80 år gammel mann fra distriktet døde etter at han ble forhindret i å få tilgang til ambulanse og medisinsk hjelp. På samme tid ble en seks år gammel gutt fra Nur distriktet skutt og drept. Liket av gutten ligger nå på is i familiens hjem. Ett ukjent antall snikskyttere er plassert på hustak, og fortsette å terrorisere sivile. De får ikke forlate hjemmene sine, ta sine skadede til sykehus eller begrave sine døde.

Den grusomme situasjonen har ført til HDP delegasjonens forsøk på å gå inn i den beleirede byen i solidaritet med de som bor der. Men, også for å bryte portforbudet og unntakstilstanden, være vitner til det som skjer, dokumentere de barbariske handlingene og grusomhetene som utøves mot de sivile.

Mens det internasjonale samfunn forblir taust om den pågående terrorisme som de tyrkiske styrkene utøver mot Kurdiske sivile, blir det opp til de demokratiske stemmene og det kurdiske folket å gi den høyest nødvendige støtte som Cizre trenger. Det er ikke sikkert om fredsdelegasjonen kan gå trygt inn i byen og bryte opp den kritiske situasjonen som er der nå.

Det er essensielt at internasjonal presse og media retter oppmerksomheten mot den viktige marsjen for fred øyeblikkelig. Fordi inntoget inn i byen kan bety liv eller død for de beleirede sivile.