Du må åpne øynene, Erna

Leserinnlegg på trykk i Dagsavisen 24.02.2016 

Den tyrkiske utvisinga av journalist Silje Kampesæter har endra medieomtalen av Tyrkia. Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten beskrev nylig hvordan Erdogan-regimets overgrep forsterkes, og påpekte at Tyrkia «med deprimerende systematikk» går feil veg.

Dette må sees i sammenheng med krigen i Syria og Tyrkias veldokumenterte støtte til IS (Islamsk Stat). Siden sommeren 2014 har også norske medier beskrevet de bestialske metodene IS bruker. For å skremme og for å rekruttere legger IS ut bilder på sosiale media av henrettelser og av lemlestede lik. Det er berettiget å snakke om IS-fascisme.

De siste ukene har president Erdogan i Tyrkia tatt i bruk lignende metoder. På kort tid har politi, soldater og spesialstyrker drept mer enn 100 personer i den kurdiske byen Cizre, nær grensa mot Irak og Syria. Fire sykehus hadde fram til mandag (15.2. ) tatt imot 115 døde. Likene var så forbrent at pårørende kun klarte å identifisere 10 av dem.

Også Erdogans fotsoldatar legger nå ut bilder på sosiale medier. Først var det forbrente lik som ikke var gjenkjennbare. 11. februar gikk de et steg videre. En død kvinne hadde tydelig merker etter tortur. Da drapet var fullført, ble kvinnen avkledd og plassert ute på gata. To bilder av henne ble lagt ut på sosiale medier.

President Erdogan, som lar sine underordnede bruke slike IS-metoder, er Norges nære NATO-allierte. Og dessverre hadde redaktør Stanghelle helt rett da han skrev: «Alt dette velger de europeiske demokratiene å lukke øynene for. »

Vi ber statsminister Erna Solberg åpne øynene. Hun må enten si hvorfor slike metoder er nødvendig eller kreve tiltak både i FN og i NATO for å stanse president Erdogans terror.

 

Seher Aydar og Erling Folkvord, Arbeidsutvalget Solidaritet med Kurdistan