Appell på fakkeltog: Gratulerer med Newroz!

Appell på fakkeltog for Newroz 20.mars 2017 i Oslo.

Kjære kurdere – kjære alle!
Gratulerer med Newroz! Glad for å få være med på feiringen her! Skal også hilse fra 4 medlemmer av Solidaritet med Kurdistan som er i Amed nå og skal delta på feiringen der i morgen

Årets Newroz feires i en svært turbulente tid i Kurdistan. Ikke bare kurderne, men også andre folk som bor der utsettes for brutale overgrep.
Den tyrkiske staten med diktatoren Erdogan står fremst for å prøve å hindre feiringen,
også av denne frihetsdagen:
Istanbul er nektet å ha sin tradisjonelle markering, men det blir allikvel feiring på 3 andre steder i byen. Bingøl har hatt unntakstilstand siden søndag og kurdiske ledere er arrestert. I Van er det razziaerer og 25 er arresterte. Det er nedlagt forbud mot Newroz-feiringer ca 15 andre steder.

Fra Amed, melder de 4 som er der fra oss nå, at byen nærmest er under beleiring. Alle kurdiske kontorer utenom partihusene til DBP og HDP er stengt. En tysk journalist, som kom for å dekke Neweos-feiringen ble arrestert i går, men ble sluppet fri etter en stund,. Flere internasjonale observatører ble stanset ved innreisen til Tyrkia.

Men Erdogan veit han ikke kan stanse Newroz-feiringen i Amed i morgen og tillatelse er derfor gitt der. Men under sterk bevoktning. Politi og soldater har allerde omringet plassen hvor feiringen skal være. Det skal skremme folk fra å komme.

Newroz-feiringen og budskapet det bringer kan aldri stanses! Den har mange tusen års aner, like lenge som motstanden mot undertrykking, kampen for frigjøring, demokrati og frihet har eksistert. Den feires heller ikke bare av kurdere. Også persere og afghanere som slåss for frihet i sine områder, markerer denne kampen til samme tid. Rundt vårjevndøgn 21.mars, når lyset og våren melder sin ankomst. Slik sett forener Newroz alle frihetselskende folk i regionen til felles kamp og samarbeid. Når kurdere, arabere, assyrere i det krigsherjede Syria går sammen for å danne samfunn basert på budskapet fra Newroz, viser det veien framover. Det er like gyldig også i Irak og Iran. Og slik sett også her i Europa, når folkegrupper blir satt opp mot hverandre av de som styrer.

Som vi ser prøver også den maktkåte despoten i Ankara, i sitt overmot, å utfordre europeiske leder til å knele for seg. Han vil like lite lykkes i det, som i å kneble frihetskampen til kurdere og frihetselskende tyrkere. Sjøl om han nå skulle klare å få sitt Ja i folkeavstemningen 16.april.

Vi skjemmes over at tidligere statsminister i Norge, nå generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, uttrykker uforbeholden støtte til det tyrkiske regimets såkalte krig mot terrorister. Enda han må vite at det er regjeringen i Ankara som driver terrorkrig mot kurdere, både i Tyrkia, Syria og Irak, og til og med samarbeider med terrorgruppene som de til en hver tid finner kan brukes i sin krigføring.

Vi skulle ønske at stortingspresident Olemic Thommesen, her i huset bak oss, kom ut og hilste dere, slik konføderasjonspresident Doris Louthard i Sveits i går sendte hilsen til Newroz-feiringen i kantonen hun kommer fra. Og vi etterlyser at noen fra regjeringspartiet Høyre gjør det samme som CDU-talskvinne Julia Kloecker fra partiet til Merkel i Tyskland, når hun går offentlig ut og sier at «kurderne representerer kampen for demokrati».

Som dere, gir vi aldri opp kampen for de verdiene Newroz fremmer. Vi står sammen!
Gratulerer med Newroz! Frihet for Kurdistan! Newroz piroz be!

Arnljot Ask