Tyrkia rykker fram i Nord-Syria og Irak – og møter motstand

Den siste måneden har Tyrkia, med hjelp av egne styrker, Kurdistans demokratiske parti (KDP) i Nord-Irak og diverse jihadist-militser i Syria, prøvd å rykke fram sine posisjoner.

I Ain-Issa i midtre Nord-Syria har det vært harde slag mellom jihadistmilitser og Syriske demokratiske styrker (SDF). Her seiret SDF og fleire titalls jihadister ble drept. I følgje Firat-News var Ismail al-Aydo blant de drepte. Han er tidligere leder i IS og sto på ettersøkt-lista til den internasjonale koalisjonen.

PKK geriljasoldater

I grenseområdene mellom Tyrkia og Nord-Irak er det kontinuerlige trefinger mellom tyrkiske styrker og styrkene til Kurdistans arbeiderparti (PKK).  KDP samarbeider med Tyrkia og mye tyder på at KDP er villig til å gå til militært angrep på PKKs baser i Nord-Irak. Det mobiliseres i sivilsamfunnet i Nord-Irak mot dette. Hvor mange tyrkiske soldater og hvor mange soldater fra PKKs styrker som blir drept eller såra er det ikke mulig å få oversikt over. Det dreier seg om flere hundre på begge sider.

I oktober inngikk sentralregjeringa i Bagdad en avtale med KDP om å styrke sine posisjoner i Shengal (også kalt Sinjar) som er området til yezidiene. Dette skjedde på uten at yezidiene ble tatt med på råd, og etter påtrykk fra Tyrkia og USA. Det ser ut som målsettinga er å knuse sjølforsvarsstyrkene til yezidiene, Sinjars motstandsenheter (YBS). Det er nå sendt inn over 8 000 soldater fra regjeringshæren og politi tilknytta KDP. Det ryktes at det er en del tyrkisktalende blant politifolkene.

Spenningen øker i Irak og Nord-Syria med bakgrunn i Tyrkias militære offensiver og okkupasjon.