33 år siden massakren på Halabja

Innlegg av Kurdisk demokratisk samfunnssenter.

5000 kurdere mistet livet i angrepet 16. mars 1988. Av de omkomne var det flest uskyldige sivile kvinner, menn og barn. I tillegg ble titusener alvorlig skadet og flere hundre døde av sykdom og fødselsfeil i ettertid av hendelsen. Angrepet mot Halabja og mange andre kurdiske landsbyer var motivert av et ønske om å utslette det kurdiske folk i Irak og har fått betegnelsen Anfal. Som følge av disse overgrepene ble tusenvis drevet på flukt. Det førte også til miljøødeleggelser og sykdommer.


Angrepet mot Halabja utgjør det verste angrepet med giftgass mot en sivil befolkning. Det ble både brukt sennepsgass og nervegasser som sarin, tabun og VX. Flere mennesker strever med ettervirkninger av giftgassene. Les mer

Foto: ilka.com