Rojava, USA og IS. Lars Birkelund kommenterer Erling Folkvords innlegg i Klassekampen.

Rojava, USA og IS. Innlegg i Klassekampen 24. mars 2021.


Erling Folkvord (23. mars) beskyldte med rette USA for å føre krigen i Syria av egeninteresse, eller i alle fall egeninteressen til «de herskende klasser» i USA. Om de vet hva de driver med er en annen sak.
Men kurderne i Rojava i det nordøstlige Syria har også egeninteresser, nemlig sjølstyre, eventuelt statsbygging. Samt at de stjeler/eksporterer olje og andre naturressurser som tilhører hele den syriske befolkningen, ikke bare det lille mindretallet i Rojava. USA har trent opp og væpnet flere tusen kurdere for at de skal kunne opprettholde dette.

Ellers slutter jeg meg til Folkvords kritikk av NRKs Falchenberg Mikkelsen i NRK. For det han sa er, slik jeg ser det, del av en større trend, nemlig omskrivning av historien for at USA/Nato/Norge skal få æren for at IS ble nedkjempet, ved å se bort fra innsatsen til Russland, Iran, Hizbollah og Syrias regjeringshær. Men sistnevnte kjemper daglige kamper med det samme IS som Vesten og Folkvords kurdere hevder at de har nedkjempet. Vestlige regjeringer som hevder at de har nedkjempet IS aksepterer lett at IS fortsetter å drepe syrere som tilhører regjerings­siden.


Lars Birkelund, Oslo