Har du lyst til å lære om eller mer om den kurdiske kvinnebevegelsen?

Beth Hartman er medlem av arbeidsutvalget i Solkurd

I forbindelse med internasjonale kvinnedagen arrangerer Kurdisk Kvinnenettverk i samarbeid med Solidaritet med Kurdistan et seminar om Jin, Jiyan, Azadi og den kurdiske kvinnebevegelsen.

Kom på møte: 4. mars på kurdisk  eller 5. mars på engelsk
i KDS’ lokaler i  Hausmannsgate 6 fra kl 14.00 til 16.00

Slagordet «Jin, Jiyan, Azadi» – eller «kvinne, liv, frihet» – gir «nytt håp» for alle de undertrykte menneskene i Midtøsten. Den ble utviklet under den kurdiske frigjøringsbevegelsen, og var et animasjonstrekk ved Rojava-revolusjonen i Nord-Syria, og har nå blitt tatt opp over hele Iran.

Koç sa at slagordets betydning inkluderer demokratisk konføderalisme, sameksistens av mangfold og sosial økonomi. Slagordet er et uttrykk for demokratisk sosialisme, sa hun.

Som svar på et spørsmål forklarte hun at filosofien begynte i 1994 da den kurdiske kvinnebevegelsen paret «Jin» (kvinne) og «Jiyan» (liv), som har samme grunnord på kurdisk.

Den fengslede kurdiske lederen Abdullah Öcalan skrev et brev i 2013 og foreslo å legge «Azadi» (frihet) til slagordet. «For frihet må du handle, som betyr å være organisert,» forklarte Koç.

Hun hevdet at «mange av de kurdiske kvinnene som nå leder denne prosessen [i Iran] har sett revolusjonen i Rojava, fordi Rojava kunne overleve mot tyrkisk aggresjon [som har] støtte fra globale aktører»

 Vi ses!