Dagskonferanse lørdag 15.april

Dagskonferanse med Solidaritet med Kurdistan

Tid: 15. april 2023 10.00 – 15.00
Sted: Melahuset Oslo, Mariboes gate 8, Oslo.

Solidaritet med Kurdistan inviterer til dagskonferanse på Melahuset i Oslo lørdag 15. april kl.10:00-15:00.

Se Facebook-arrangement her

Under dagen vil vi ha flere interessante innledere, panelsamtaler og kulturinnslag. Vil kommer å sette søkelyset på Sveriges søknad om NATO-medlemskap, valget i Tyrkia til våren og kvinnerevolusjonen i Iran. Programmet blir oppdatert løpende.

Det vil bli servert vann og kaffe.

Program

10:00 Åpning
• Kulturinnslag
• Velkommen
10:15 – 11.30 Sveriges søknad om NATO-medlemskap
• Innlegg og samtale med Amineh Kakabaveh (tidligere medlem av Riksdagen i Sverige). Samtalen vil bli ledet av Begard Reza (generalsekretær i Salam)
11:30 – 11:45 Pause
11:45 – 13.00 Valg i Tyrkia 2023
• Samtale med Bedia Özgökçe Ertan (jurist og tidligere folkevalgt Tyrkias nasjonalforsamling for HDP). Samtalen vil bli ledet av dr. Nerina Weiss (forsker på gruppa Global Studies i Fafo og har publisert bredt om kurdisk aktivisme og konflikten i Tyrkia).
13:00 – 13:40 Lunsj
13:40 – 14:55 Kvinnerevolusjonen i Iran
• Samtale mellom Sapideh Sadeghi(talsperson for Baluchistans menneskerettsforening – Norge), Golala Kamangar (aktivist med fokus på minoritetsgrupper, mastergrad i Midtøstenstudier) med flere. Samtalen vil bli ledet av Jila Hassanpour (rådgiver i NOAS og ledelsen i Solkurd.)
14:55 – 15:00 Avslutning

Sveriges søknad om NATO-medlemskap
Innledning om den politiske situasjonen i Sverige og prosessen rundt søknad om NATO-medlemskap med tidligere medlem i Riksdagen, Amineh Kakabaveh. Når Sverige søkte om medlemskap i NATO fikk de en lang kravliste i retur av Tyrkia. Blant annet utlevering av personer Tyrkia anser å være terrorister. Tyrkia krever også at Sverige slutter å støtte Nord-Syria, der mange kurdere er bosatt, fordi de mener Sverige finansierer terrorisme. Innledningen vil bli fulgt av en samtale ledet av Begard Reza (generalsekretær i Salam).

Valg i Tyrkia 2023
Våren 2023 er det valg i Tyrkia. For å holde på makten, lover Erdogan å bygge landet etter jordskjelvet. Samtidig gir mange ham skylden for at katastrofen ble så stor. Erdogan har full kontroll over mediene og mediebildet og Tyrkia er verdensledende i antall politiske fanger. Kurdere, opposisjonelle, journalister, menneskerettsaktivister, lærere og akademiker blir fengslet under en lav sko, anklaget for å støtte terrorisme. Siden 2016 sitter Selahattin Demirtaş, leder for opposisjonspartiet HDP i fengsel. Vil forsøkene på å prøve å forby HDP lykkes? Hvordan påvirkes ytringsfriheten av en valgkamp? Hva skjer om Erdogan vinner/taper valget? Samtale med Bedia Özgökçe Ertan (jurist og tidligere folkevalgt i Tyrkias nasjonalforsamling for HDP). Samtalen vil bli ledet av dr. Nerina Weiss (forsker på gruppa Global Studies i Fafo og har publisert bredt om kurdisk aktivisme og konflikten i Tyrkia).

Kvinnerevolusjonen i Iran
Jina (Mahsa) Aminis død utløste store protester over hele Iran. Hundretusener har tatt til gatene for å protestere mot den brutale undertrykkelsen som overskygger livene deres. Protestene ledes av kvinner under slagordet «Jin, Jiyan, Azadi» – kvinne, liv, frihet. Hva betyr den historiske kvinnerevolusjonen for folket i Iran? Samtale mellom Sapideh Sadeghi(talsperson for Baluchistans menneskerettsforening – Norge), Golala Kamangar (aktivist med fokus på minoritetsgrupper, mastergrad i Midtøstenstudier) med flere. Samtalen vil bli ledet av Jila Hassanpour (rådgiver i NOAS og ledelsen i Solkurd.)